&n

Kartonkeurmerk.nl

Het papierkeurmerk en kartonkeurmerk hebben net als houtkeurmerk.nl als uitgangspunt houtvervangers en recycling. Geen bomen meer kappen en gebruik maken van recycling.

Bijvoorbeeld:

EcoPapier is  boom-vrij. Het is gemaakt van natuurlijke vezels zoals vezels van bananen, koffie, hennep, citroen en andere exotische tropische agro-industrieel afval.

Boom-vrij papieren producten worden geproduceerd voor gebruik in zowel particuliere als professionele sector. Het draagt bij aan een beter milieu en is dus erg duurzaam

Bron ecopaper.com

We leggen dit keurmerk uiterlijk in 2025 voor aan de Raad voor Accreditatie.

Waarom pas in 2025 zult u zich afvragen. Tegen die tijd kan ik het stokje overdragen aan de jongere generatie van de familie.

Karton

Karton (of bordpapier) is papier van meer dan 179 g/m2 en bestaat uit meerdere lagen. Het is ook een benaming voor een verpakking van bordpapier (bijvoorbeeld frisdrank in karton).

Boekbanden worden sinds enkele eeuwen eveneens van karton gemaakt, dat beplakt kan worden met papier, linnen, leer of perkament.

Karton dient ook als verpakkingsmateriaal, om goederen te beschermen. Een voorbeeld daarvan is golfkarton, wat dik, licht, maar ook buigzaam is, vooral in één richting.Een kartonnen doos is de meest gebruikte toepassing van karton. Het karton zorgt daarbij voor stevigheid. Voorbeelden daarvan zijn een verhuisdoos en een schoenendoos. Ook een verzendkoker (bijvoorbeeld voor het opgerold bewaren of verzenden van posters) wordt vaak gemaakt van karton. Dergelijke kokers worden gemaakt van stroken karton die spiraal of parallel om een as worden gewikkeld en door middel van lijm aan elkaar worden gehecht.

bon: Wikipedia

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het Duitse woord voor karton is Karton. In Polen is Karton ook gewoon karton.

Eurokarton: de herkomst van de naam

uit Duitsland:

Een Euro-karton is een kartonnen doos met de bodem afmeting van een Euro-pallet 1200x800mm.